Vanaf 11 mei gaat de kinderopvang in heel Nederland weer open. Kinderopvangorganisaties zijn blij met het besluit, maar zien ook uitdagingen. ‘Het wordt best ingewikkeld om alle kinderen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen.’

 

BEELD ANP

Volgens Gjalt Jellesma, voorzitter van ouderbelangenvereniging Boink, moet het openen van de kinderopvang daarom in nauw overleg met basisscholen gebeuren. “Het organiseren van de voorschoolse opvang is niet zo’n probleem. De grootste uitdaging zit hem in het op elkaar laten aansluiten van scholen en naschoolse opvang. Als mensen voortdurend onderweg moeten zijn om kinderen te halen en brengen, zijn ze alsnog veel buiten en lopen ze meer risico.”

Naast kinderdagverblijven gaan ook basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs weer open, maakte premier Rutte dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie. Het kabinet nam dat besluit op advies van het Outbreak Management Team (OMT). Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel, die bij dinsdagavond aanschoof bij de persconferentie, heeft onderzoek uitgewezen dat kinderen minder vatbaar zijn voor het coronavirus en amper een rol spelen in het overdragen ervan. Het RIVM verwacht dan ook dat het heropenen van kinderdagverblijven niet zal leiden tot een extra belasting op de zorg.

Organisatorische puzzel

De dagopvang voor kinderen tot vier jaar gaat volledig open, de buitenschoolse opvang volgt het ritme van de scholen. Dat betekent dat kinderen de helft van de tijd welkom zijn. “Organisatorisch wordt het nog wel een puzzel om de aansluiting met scholen te maken,” zegt Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang. Ze is blij met de aangekondigde versoepeling van de maatregelen, maar ziet ook uitdagingen.

“Als je als buitenschoolse opvang bijvoorbeeld samenwerkt met drie verschillende scholen met elk hun eigen rooster, kan het nog best ingewikkeld worden om alle kinderen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen.”

Wat betreft de verplichte 1,5 meter afstand ziet Bijlsma minder problemen. “De afgelopen tijd zijn we opengebleven voor de noodopvang, daardoor hebben we al een beetje kunnen oefenen met ouders die afstand moeten houden en het uitzetten van looproutes in kinderdagverblijven.”

Niet altijd verlichting

Niet voor alle ouders zal de versoepeling van de maatregelen de verlichting brengen waar ze misschien op hoopten, denkt Bijlsma. “Als je meerdere kinderen hebt die op verschillende momenten naar de school en naar de opvang moeten, kan het best zo zijn dat je niet per se beter af bent dan in de huidige situatie.”

Nicole Krabbenborg, directeur van kinderopvangorganisatie Kindergarden, is blij met het kabinetsbesluit. “Het fijne is dat onderzoeken uitwijzen dat kinderen zeer waarschijnlijk een beperkte rol spelen in het overbrengen van het coronavirus. Dat geeft ook meer zekerheid voor onze medewerkers.”

Volgens Krabbenborg is het goed voor de economie dat de opvang weer open kan. “Het is voor veel ouders toch lastig om werk en opvang te combineren. En bij ons is iedereen blij dat de kinderen weer komen. Ook leuk: ik merk dat er meer waardering is voor de branche nu ouders de opvang tijdelijk zelf moesten doen.”

Eigen bijdrage 

De overheid blijft de eigen bijdrage voor ouders voorlopig blijft vergoeden. “Dat maakt ons werk een heel stuk makkelijker”, zegt Emmeline Bijlsma. “Zo kunnen we ons volledig focussen op het organiseren van de opvang in deze nieuwe situatie, in plaats van dat we ons bezig moeten houden met kwesties over geld.”

Gjalt Jellesma van Boink is blij dat de compensatieregeling voorlopig doorloopt, maar wijst wel op het belang van snelle terugbetaling. “Als ouders te lang op hun geld moeten wachten, komen ze alsnog in de knel. Dat is nog wel een punt van zorg.”