Hoe kunnen werkgevers en werknemers in kinderopvang omgaan met de gevolgen van het coronavirus COVID-19? Een overzicht van regelingen, afspraken en economische noodmaatregelen die voor kinderopvang van belang zijn. 

De maatregelen omtrent het coronavirus hebben veel consequenties voor de kinderopvang. Het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) zetten onderstaand voor werkgevers en werknemers de belangrijkste informatie op een rij. Er wordt vooral verwezen naar diegenen die vanuit hun expertise informatie kunnen geven.

Op Kinderopvang werkt! vind je een pagina met informatie over werken in tijden van corona. 

Overheidsmaatregelen die gelden voor heel Nederland

  • Hier vind je alle overheidsmaatregelen. Of bekijk hier de factsheet met een overzicht van de huidige maatregelen.
  • Op maandag 11 mei gaan de dagopvang 0 – 4 jaar en gastouderopvang 0 -12 jaar regulier open. Basisscholen gaan vanaf die datum gedeeltelijk open: kinderen gaan voor de helft van de tijd naar school. Kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan, doen dat op de dagen dat ze ook naar school gaan. Medewerkers in kinderopvang en onderwijs krijgen dezelfde testmogelijkheden als personeel in de zorg. Kinderopvang, scholen en gemeenten spannen zich in om de noodopvang zoveel mogelijk via reguliere wijze te organiseren; de organisatie van noodopvang (24/7) buiten reguliere tijden wordt nog nader uitgewerkt. Meer informatie bij de Rijksoverheid.
  • Tot 11 mei is voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen noodopvang in de school en in de kinderopvang, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Kinderopvang staat op de lijst van vitale beroepen. Medewerkers kunnen gebruikmaken van opvang, zeker als de partner ook een vitaal beroep heeft.  Deze opvang is zonder extra kosten.
  • Bekijk ook de veelgestelde vragen over kinderopvang van de Rijksoverheid. 
     

Volg de updates over het coronavirus

Werkgevers

Werknemers

Overige informatie

Let op: de medewerkers van het cao-secretariaat en het bureau van FCB kunnen geen vragen met betrekking tot het coronavirus beantwoorden en zullen alleen verwijzen naar dit bericht en de betreffende websites.